Kuiltje

Als het lichaam zelf niet (meer) in staat is om overtollig lymfevocht af te voeren, blijft er te veel vocht achter in het weefsel. Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in de benen, maar kan in feite op iedere plaats in het lichaam voorkomen. Bij een oedeem blijft er langere tijd een kuiltje zichtbaar, wanneer je met je vinger op de huid drukt. 

Lymfebanen hebben hun eigen spiertjes
Door de pompende werking van de spiertjes in de lymfebanen wordt het lymfevocht voortgestuwd. Kleine klepjes in de lymfebanen voorkomen vervolgens dat de lymfe terugstroomt. Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met verbindweefseling die de lymfeafvoer belemmeren. Met specifieke handgrepen probeer ik die weer soepel en zacht te maken. Hoe zachter het weefsel is, des te gemakkelijker het is om het lymfevocht in het oedeemgebied af te voeren. 

Werken met zachte pompende bewegingen
Als ik een cliënt met oedeem behandel met behulp van manuele lymfedrainage, probeer ik door een zachte pompende beweging de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen activeer (en stimuleer) ik de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem. Dit vergroot de afvoermogelijkheden van lymfe, waardoor het lichaam meer lymfe kan afvoeren en het oedeem slinkt.