Ontspanning en terug naar de natuurlijke balans

De Bowen-therapie is vernoemd naar Tom Bowen, de bedenker ervan. Deze therapie creëert ontspanning en werkt uitnodigend voor het lichaam, zodat het zich weer herinnert wat de natuurlijke balans is. Bij het uitvoeren van deze therapie wordt niet gemasseerd, gemobiliseerd of gemanipuleerd, maar maak ik met duim en wijsvingers korte dwarse/rollende bewegingen over spieren en bindweefsel. Deze bewegingen hebben grote invloed op het fascieweefsel. Fascieweefsel vormt het grootste deel van het bindweefsel dat zich overal in ons lichaam bevindt en dat alles met elkaar verbindt. [Zie kadertje].

Welke rol speelt het fasciaal weefsel?
Het fasciaal weefsel bevindt zich overal in ons lichaam. Het vormt het grootste deel van al ons bindweefsel en zorgt ervoor dat alles in ons lichaam met elkaar is verbonden. Niet al het fasciaal weefsel ziet er hetzelfde uit. Het kan een compacte structuur hebben en heel dun zijn, of juist losmazig en enkele centimeters dik. In fasciaal weefsel liggen onder andere zenuwuiteinden (receptoren), die gevoelig zijn voor druk en rek. Maar omdat het in het hele lichaam als een soort netwerk met elkaar is verbonden, speelt dit weefsel een uiterst belangrijke rol in de informatievoorziening, de houding en de beweeglijkheid van ons lichaam. Een verstoring ergens in de fascie heeft dus invloed op het geheel, omdat daar het ‘web’ gaat samentrekken en verstrakken. Net zoals wanneer je bij een spinnenweb aan een draad trekt, dan beweegt ook het hele web mee. Soms kan het lichaam die spanning zelf wegnemen. Lukt dat niet, dan blijven alle ‘mazen’ van het net onder spanning staan. Het gevolg: bloedcirculatie en zenuwen in bepaalde weefsels worden verstoord. Maar er kunnen ook problemen ontstaan met het afvoeren van afvalstoffen of met de ademhaling. 

Basisbehandeling en vervolgbehandelingen
Ik start altijd met een basisbehandeling die het hele lichaam bereikt. In aansluiting daarop behandel ik bepaalde regio’s of een bepaald systeem van het lichaam. Elke zachte rolbeweging (move) duurt eigenlijk maar een paar seconden. Daarna geef ik het lichaam steeds een paar minuten de tijd om die impulsen te verwerken en tot actie over te gaan. Om weer in balans te komen. Gek genoeg gebeurt bij deze behandeling dus eigenlijk het meeste in de pauzes! 

Effect
Aangezien de Bowen-therapie het lichaam uitnodigt om het zelfherstellend vermogen te stimuleren, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Denk aan:

  • aangename algehele ontspanning
  • verlichten van acute klachten
  • verlichten van chronische klachten
  • frozen shoulder
  • RSI-klachten op plekken waar de fascie onder spanning over gewrichten loopt
  • hoofdpijn, vermoeidheid en problemen met de stoelgang ten gevolge van verstoorde nier- en darmfuncties
  • benauwdheidsklachten door spanning op het fasciale weefsel in het ademhalingsgebied (hooikoortsverschijnselen, astmatische problemen)