De rol van het bindweefsel rondom de organen

Viscerale Manipulatie
Het is belangrijk te weten dat alle organen, spieren, botstructuren en het zenuwstelsel niet alleen zijn omgeven door bindweefsel, maar ook met elkaar zijn verbonden door bindweefsel. En elk orgaan heeft zijn eigen beweeglijkheid. De onderlinge verbindingen kunnen zowel mechanisch als neurologisch zijn.

Een voorbeeld ter verduidelijking
Als je last hebt van uitstralende pijn, kan de oorzaak van die pijn op een heel andere plek zitten dan waar je hem voelt. Als je pijn voelt in je been of in je rug, zou dat heel goed kunnen samenhangen met een verkleving van je bindweefsel ergens in je buik. Het helpt dus niet om alleen lokaal de pijn in je been of rug weg te nemen. Ik ga daarom op zoek naar de oorzaak en pak die aan. Overigens verloopt die bindweefselroute (of letselketen) bij iedereen weer anders.  

Mijn aanpak
Als visceraal therapeut weet ik hoe ik combinaties kan leggen in het totale systeem van je lichaam. Met zachte manuele technieken herstel ik de beweeglijkheid van het bindweefsel. Met de klacht als uitgangspunt ga ik op zoek naar het hoofdprobleem in de letselketen. Soms moet ik dan de beweeglijkheid van een orgaan stimuleren, en soms moet ik dan bijvoorbeeld de blokkade van een gewricht opheffen. Maar alles draait om opheffen van stoornissen in het bindweefsel. Viscerale therapie kan daarom een uitstekende aanvulling zijn op fysiotherapie.  

Effect
De blokkades worden opgeheven, het lichaam komt weer in balans en kan genezen. Omdat dat genezingsproces tijd vraagt, laat ik de behandelingen niet snel op elkaar volgen.
Aangezien viscerale therapie het lichaam uitnodigt om het zelfherstellend vermogen te stimuleren, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Denk aan:

  • rug- en nekpijn
  • schouderpijn/frozen shoulder
  • bekkenproblematiek
  • tenniselleboog
  • spanningsklachten
  • knie- en enkelklachten